Oct 30, 2008

JAWATAN PENGURUS BESAR PKNS????


Akhir-akhir ini kita dikejutkan dengan tindakan terbaru Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim melantik pemangku Pengurus Besar PKNS iaitu Low Siew Moi walaupun menerima pelbagai bantahan dari banyak pihak.
Ekoran dengan perlantikan tersebut, banyak pihak mahau Tan Sri Khalid menarik balik perlantikan yang dilakukan dan mahu campur tangan Sultan Selangor di dalam hal ini. Antara NGO yang menyertai bantahan tersebut adalah Persatuan Pegawai Kanan PKNS, Persatuan Pegawai Eksekutif PKNS, Kelab Sukan dan Rekreasi PKNS, Persatuan Kebajikan dan Sekerja PKNS, Badan ISlam PKNS dan GAbungan Bertindak Rakyat Selangor. Calon untuk jawatan Pengurus Besar PKNS perlu dipilih daripada golongan bumiputera supaya tidak tersasar dengan matlamat dan dasar kewujudan anak syarikat itu sendiri. Buat pertama kali dalam masa 51 tahun jawatan tersebut telah di jawat oleh bukan golongan bumiputera.

Tahniah kepada Tan Sri Khalid kerana telah berjaya memecah rekod yang disimpan selama 51 tahun. Sudah hilang kah bumiputera di dalam Negeri Selangor yang mana beliau terpaksa melantik bukan bumiputera untuk jawatan tersebut. Adakah beliau telah tertekan sehinggakan sanggup melakukan perkara tersebut semata-mata untuk meraih sokongan daripada kaum lain. PAS juga telah mengemukakan calon-calon dari golongan bumiputera dan adakah calon yang dikemukan tidak layak dari kaca mata Tan Sri Khalid Ibrahim. Adakah beliau tidak merasakan bahawa golongan bumiputera mampu untuk memikul tanggungjawab yang sebesar ini.

No comments: