Mar 5, 2014

CARA COMANGO HENDAK GUNA KALIMAH ALLAH..!!!!!


KUALA LUMPUR 5 Mac - Kumpulan Melayu Islam COMANGO yang diketuai Siti Kassim menyampaikan bunga kepada paderi sebagai tanda sokongan penggunaan kalimah Allah kepada penganut kristian.
Umat Islam hari ini berkumpul di perkarangan Mahkamah Persekutuan bagi mendengar permohonan Gereja Katolik bagi mendapatkan kebenaran merayu terhadap keputusan Mahkamah Rayuan bahawa penerbitan mingguan The Herald dilarang menggunakan kalimah Allah dalam seksyen bahasa Melayu.
Kira-kira 2000 umat Islam yang turut terdiri daripada beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) berkumpul sambil berdoa dan mendirikan solat hajat agar kalimah Allah dapat dipertahankan oleh umat Islam.
Pada 14 Oktober tahun lalu, panel tiga hakim Mahkamah Rayuan diketuai Hakim Mahkamah Persekutuan, Datuk Seri Mohamed Apandi Ali sebulat suara membenarkan rayuan kerajaan untuk melarang The Herald daripada menggunakan kalimah Allah.
Mahkamah itu mengetepikan keputusan Mahkamah Tinggi yang membenarkan penerbitan itu menggunakan kalimah Allah dalam seksyen bahasa Melayu penerbitan itu.

No comments: